O recompte al voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din România de duminică a fost ordonat de cea mai înaltă instanță a țării, în urma unor acuzații că platforma de socializare TikTok a oferit „tratament preferențial” câștigătorului surpriză, Călin Georgescu.
Curtea Constituțională a respins, de asemenea, plângerile formulate de doi dintre candidații învinși care l-au acuzat pe Georgescu de finanțare ilegală a campaniei.
Georgescu, un radical fără partid propriu, a făcut campanie în principal pe TikTok.
Platforma a negat categoric că a favorizat candidatul de extremă dreapta, pro-Rusia.
Georgescu a câștigat 23% din voturi, cu 19% pentru următoarea clasată, Elena Lasconi, de la opoziția Uniunea Salvați România.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, al Partidului Social Democrat aflat la guvernare, s-a clasat pe locul trei.
Biroul Electoral Central trebuie acum să decidă cum va efectua recompterea, cu ce personal și în ce termen.
Un nou scrutin este fără precedent în istoria post-comunistă a României.
În prezent, Georgescu urmează să se confrunte cu Lasconi într-un al doilea tur de scrutin pe 8 decembrie.
„Extremismul se combate prin vot, nu prin jocuri de culise”, a declarat Lasconi.
„Fac apel la Biroul Electoral Central să trateze cu înțelepciune numărătoarea voturilor. Legea trebuie să fie aceeași pentru toți, nu interpretată diferit pentru unii.”
TikTok a fost, de asemenea, acuzată că nu a respectat regulile electorale de către cel mai înalt organism de securitate al României, Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Președintele în exercițiu Klaus Iohannis, care a convocat consiliul, a declarat că platforma „nu l-a marcat ca pe un candidat politic”.
Dar TikTok a negat vehement acuzațiile.
„Este categoric fals să se afirme că contul său a fost tratat diferit față de orice alt candidat,” a declarat compania într-un comunicat.
„Când autoritățile române ne-au contactat pentru a semnala un număr de videoclipuri care nu aveau identificatori… am acționat asupra acelor videoclipuri în termen de 24 de ore.”
Georgescu, el însuși, a respins criticile conform cărora ar fi folosit ilegal platforma de socializare pentru a obține un avantaj electoral.
La cei 62 de ani, are mai mult de 330.000 de urmăritori – față de 30.000 cu puțin peste două săptămâni în urmă – și mai mult de 4 milioane de aprecieri.
„Bugetul acestei campanii a fost zero… Am avut o echipă foarte mică – maxim 10 oameni, nu mai mult. Dar aveam milioane de oameni în spatele nostru,” a declarat el pentru BBC.
„Eu nu sunt diferit – poporul român este diferit.” Oamenii români au nevoie de libertate. Democrația adevărată înseamnă spiritualitate. Dumnezeu. Pământul nostru. Proprietatea noastră. Sufletul nostru. Familia noastră.”
El a adăugat că instituțiile statului încearcă să nege alegerea poporului.
Protestatarii anti-Georgescu au ieșit deja în stradă în București și în mai multe orașe provinciale, în timp ce Georgescu le-a cerut susținătorilor săi să „rămână acasă cu prietenii și familia” și să nu răspundă provocărilor.
Regulatorul telecomunicațiilor din România, ANCOM, a cerut suspendarea TikTok până la finalizarea unei anchete a procurorilor privind suspiciunile de manipulare a procesului electoral.
Consiliul Național al Audiovizualului din România a cerut, de asemenea, Comisiei Europene să investigheze modul în care TikTok, care interzice publicitatea politică formală, a fost folosit în alegeri.
România va organiza alegeri parlamentare în acest weekend, iar partidele de extremă dreapta AUR și SOS România speră la o creștere a popularității în urma votului prezidențial.
Partidele coaliției de guvernare, Socialiștii și Naționaliștii Liberali, sunt în dezordine – umiliți de eșecul candidaților lor în alegerile prezidențiale.
În toată România, și în vasta diaspora românească din străinătate, există o stare de euforie, de disperare sau pur și simplu de confuzie.